Skip to main content
Help

Current version by: Anders Östberg

Title:

Trouble with smart loading

Text:

-Background info, I have a Micro Swiss direct drive, so a short loading distance of 116mm.
-
-Smart loading works for the most part. However, there is one situation I can’t resolve; sometimes the last slice before loading results in a long-ish filament sticking out of the tube and with the filament buffer tube at the full position. When inserting the tip of the filament in the extruder I can then not attach the tube to the extruder, Palette 3 does not detect any outgoing movement after starting the print, and the print is interrupted with a 131 error.
+Smart loading works well for the most part. However, there is one situation I can’t resolve; sometimes the last slice before loading results in a long-ish filament sticking out of the tube and with the filament buffer tube at the full position. My printer has a direct drive and thus no long tube to fill up. When inserting the tip of the filament in the extruder I can then not attach the tube to the extruder, can’t back up the tube in the buffer, Palette 3 does not detect any outgoing movement after starting the print, and the print is interrupted with a 131 error.
What to do in this case?

Category:

Palette 3

Discussion Topic:

Yes

Status:

open

Edit by: Anders Östberg

Title:

-Trouble with smart load
+Trouble with smart loading

Text:

Background info, I have a Micro Swiss direct drive, so a short loading distance of 116mm.

Smart loading works for the most part. However, there is one situation I can’t resolve; sometimes the last slice before loading results in a long-ish filament sticking out of the tube and with the filament buffer tube at the full position. When inserting the tip of the filament in the extruder I can then not attach the tube to the extruder, Palette 3 does not detect any outgoing movement after starting the print, and the print is interrupted with a 131 error.

What to do in this case?

Category:

Palette 3

Discussion Topic:

Yes

Status:

open

Original post by: Anders Östberg

Title:

Trouble with smart load

Text:

Background info, I have a Micro Swiss direct drive, so a short loading distance of 116mm.

Smart loading works for the most part. However, there is one situation I can’t resolve; sometimes the last slice before loading results in a long-ish filament sticking out of the tube and with the filament buffer tube at the full position. When inserting the tip of the filament in the extruder I can then not attach the tube to the extruder, Palette 3 does not detect any outgoing movement after starting the print, and the print is interrupted with a 131 error.

What to do in this case?

Category:

Palette 3

Discussion Topic:

Yes

Status:

open

Contact Mosaic Support Team

© 2022 Mosaic Manufacturing Ltd.